Întrebări frecvente

De unde ideea aceasta de matrimoniale pentru crestini? Unii cred ca e o gluma.
Arrow

Nu e o idee noua. Daca faci o cautare pe google cu "christian singles" sau "christian dating" vei gasi sute de site-uri de acest fel, majoritatea in USA. Acolo nu se scandalizeaza si nu se mira nimeni de asa ceva. De fapt existau deja si in Romania cel putin 2 site-uri similare, unul pentru baptisti si celalalt pentru catolici. Nici o problema. Nu se mira nimeni. Nu e ciudat? Initiativa aceasta ar fi trebuit sa vina de mult, din alta parte. Daca neamul romanesc este in majoritate ortodox, cum de e posibil sa nu existe nimic care sa sprijine familia crestin ortodoxa? Chestia cu gluma e un fapt intristator. Acesta arata cat de contorsionata a ajuns mentalitatea multor romani. Unii poate au impresia ca ortodocsii nici n-ar avea voie sa se casatoreasca. Sau ca pe acest site poti gasi doar niste calugarite dornice de aventuri... Actiunea de schilodire mentala, savarsita de comunism asupra a mai multor generatii de romani, a dat ceva rezultate. Apoi mai e si preconceptia ca internetul ar fi potrivit doar pentru site-uri porno si chestii deocheate. Nimic mai gresit. In realitate internetul este un mediu excelent, cu inca nebanuit potential, si ofera o libertate de expresie pe care nu o intalnesti la massmedia: tv, radio, ziare.

Orthodox Cross
Dar ce legatura are credinta cu gusturi muzicale? Nu cred ca trebuia mentionata aceasta optiune. Unora li se pare hilar.
Arrow

Nu e vorba de o legatura ci de criterii de selectie. Gusturile muzicale conteaza mult oricum. Iar pentru romani in particular, acest gen de entertainment separa destul de radical oamenii pe doua platforme spirituale total diferite. Nu cred ca poate convietui cineva care asculta toata ziua manele cu cineva care are o repulsie viscerala fata de ele. Cat despre hilaritate, lasand deoparte rasul prostesc si bashcalia neroada, parca Kierkegaard spunea, ca ironia este faza cea mai joasa a spiritului. Adevarul este ca dintotdeauna cele mai importante criterii de selectie au fost 1. aspectul fizic si 2. pozitia sociala. Noi insa le-am evitat cu buna stiinta si am vrut sa subliniem ca pentru armonia unei familii sunt mai importante credinta si gusturile asemanatoare.

Orthodox Cross
In fond majoritatea romanilor sunt ortodocsi, de ce ar fi fost nevoie de un astfel de site?
Arrow

Majoritatea sunt ortodocsi mai mult cu numele. Doar prin botez. Nu e suficient. Noi ne adresam unui grup mai restrans: ortodocsi practicanti, mai mult sau mai putin. Acestora, fiind o minoritate, le este dificil sa gaseasca partener pentru casatorie. Sigur, la biserica ar fi locul de cautare, dar totusi acolo e nepotrivit ca in timpul Liturghiei sa incepi sa te uiti dupa o eventuala sotie. Incercam cat putem, cu putine mijloace, sa sprijinim familia crestin ortodoxa, pentru ca sincer credem ca in momentul cand aceasta va dispare, atunci va fi decesul neamului romanesc. Ar fi trist ca un popor nascut crestin sa moara ca un ateu: fara lumanare, nespovedit, neimpartasit. In aceasta perioada e nevoie de fapte si mai putin de vorbe.

Orthodox Cross
Organizatorii site-ului sunt preoti sau cu studii de teologie?
Arrow

Nu, nici macar studii teologice, desi am acumulat suficiente cunostinte in materie, asa ca stim ce se intampla. Deasemenea primim uneori, la cerere, sfaturi din partea unor teologi. Nu suntem deci de profesie, ca sa zicem asa, ci ne facem si noi datoria de romani crestini. Ne facem datoria deoarece, parafrazandu-l pe Pr. Staniloaie, poporul roman va ramane ortodox sau nu va mai fi deloc.

Orthodox Cross
Care e definitia crestinului? Prin ce se deosebeste un crestin ortodox de alti crestini? De ce exclusivitate si nu un site pentru toti crestinii?
Arrow

Multi nu inteleg nimic in legatura cu crestinismul. Auzi uneori ca se spune de cate cineva: "degeaba merge cutare la biserica daca are asa multe defecte"... In primul rand un crestin nu este un sfant. Ci este un om, cu pacate si defecte, care crede in Iisus Hristos si respecta Biserica intemeiata de El. Majoritatea in Romania sunt crestini ortodocsi in sensul ca sunt botezati... si cam atat; eventual mananca oua rosii de Pasti. Nu e suficient. Desi botezul e "sine qua non", totusi ar mai fi necesara macar o spovedanie, care ar confirma botezul facut in pruncie. Prima spovedanie fiind si cea mai dificila. Deci in concluzie ne permitem sa definim crestinul drept un om cu pacate si defecte care:- a fost botezat, - s-a spovedit macar o data si - crede in cele ce se spun in Crez: ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, venit printre oameni prin nastere mai presus de fire din Duhul Sfant si Fecioara Maria, care a inviat dupa rastignire si va reveni sa judece viii si mortii inviati. Iar un crestin ortodox practicant este in plus prezent in fiecare Duminica la Sfanta Liturghie, posteste Miercuri, Vineri si cele 4 posturi anuale, cu care ocazie se spovedeste si impartaseste. Cati in Romania s-au spovedit macar odata si cati sunt practicanti ar fi interesant de aflat, de la Institutul de Statistica - daca ar catadicsi sa ne informeze. Diferentele intre crestini ortodocsi si ceilalti crestini sunt multe si ne-marunte, suficiente pentru a adanci o prapastie separatoare. As mentiona doar cateva: cele 7 Sinoade, Icoanele, respectarea Sfintilor si semnul Crucii. Cel mai mult ne-am putea apropia de catolici, dar, printre altele, problema cea mai mare la ei este infailibilitatea papei, ceea ce strica tot. In principiu respectam pe oricine are o inima buna, pe toti cei care il iubesc pe Iisus Hristos, dar acest site ramane exclusiv pentru ortodocsi 1. din motive de economie, 2. pentru ca nu credem in casatorii mixte si 3. pentru ca oricum ceilalti isi aveau deja site-urile lor.

Orthodox Cross
De ce mentionati ca nu conteaza studiile? Pentru majoritatea conteaza...
Arrow

Din pacate conteaza. Dar nu ar trebui. De ex. cineva care are master, daca ar avea de ales intre un alt master, care are putina credinta si viziteaza foarte rar Biserica, si cineva cu credinta dar cu mai putine studii, din nefericire ar prefera prima optiune. Si ar fi o greseala. Nu diplomele trebuie sa conteze in alegerea sotului-sotiei ci nivelul spiritual. E adevarat ca nivelul spiritual s-ar putea masura cu diplomele, dar nu trebuie sa fie o regula. Sunt multi care din felurite motive n-au facut o facultate, dar cu care poti discuta orice. Problema e ca in Romania, mai mult ca in alte tari, societatea e virtual impartita in caste, ca la hindusi: casta celor cu doctorat, apoi cei doar cu facultate, ceilalti doar cu liceu sau scoala postliceala, iar paria - cei cu mai putina scoala. Aceasta divizare sociala e profund inradacinata si are anumite repercusiuni. Niciodata cineva din prima categorie nu se va casatori cu cineva din ultima categorie. Ei bine, totusi am cunoscut numerosi oameni care nu si-au terminat liceul (deci un fel de paria) dar care au o personalitate fermecatoare si cu care poti angaja discutii la orice nivel de profunzime. Pentru ca au bun simt, au citit multe, au discernamant si stiu sa aprecieze o carte, o muzica, un film, etc. Asta e important. O diploma nu ofera garantia ca cineva are aceste calitati, ci doar un nivel de pregatire intr-o profesiune si eventual o oarecare bunastare materiala asigurata.

Orthodox Cross
Am observat auto-prezentari neconvingatoare. Membri care nu par a fi buni crestini. Primiti chiar pe oricine?
Arrow

Nu primim pe oricine, dar presupunem ca exista oameni care in pofida impresiei initiale, au totusi bune intentii, dar si tot felul de retineri. Ii acceptam pe site in speranta ca, vazand ca mai exista si romani buni, prin contactul cu alti crestini de pe acest site, se vor schimba.

Orthodox Cross
Adresa mea de email ramane secreta? Ce garantii oferiti?
Arrow

Adresa de email e invizibila pentru oricine. Nu pastram datele personale ale nimanui. Si nu le dam spam-erilor. Daca va stergeti contul, e bun sters. Totusi e posibil ca vreun hacker sa reuseasca sa aiba acces la baza de date, in care situatie adresele de email pot fi copiate. N-ar fi mare paguba, totusi incercam sa protejam cat putem de bine baza de date.

Orthodox Cross
Nu cred ca cineva se poate prezenta in cateva cuvinte.
Arrow

Sigur ca nu. De aceea insistam sa va faceti o prezentare cat mai detailata, care pe deasupra ne usureaza si noua luarea deciziei de admitere.

Orthodox Cross
E totusi dificil sa te prezinti astfel. Multi sunt mai timizi sau nu sunt obisnuiti sa-si faca o caracterizare.
Arrow

Cine e cu adevarat dornic sa se casatoreasca trebuie sa faca acest efort. Cum altfel ar putea sa te cunoasca ceilalti? Desigur, e mai lejer sa ti se puna intrebari, dar majoritatea nu iti vor scrie daca nu le atragi atentia cat de cat.

Orthodox Cross
Credeti ca va avea succes? Va schimba ceva in pozitia romanilor fata de principiile crestine ale familiei?
Arrow

Nu stiu daca va schimba ceva in pozitia romanilor fata de principiile crestine ale familiei, ar fi de dorit, dar e un punct de pornire, cel putin e bine ca venim in sprijinul ortodocsilor practicanti care isi doresc o familie.

Orthodox Cross
Considerati ca preceptele ortodoxe tin pasul cu orientarile societatii moderne? Altfel spus, se poate trai in societatea de azi urmand intocmai invatatura ortodoxa?
Arrow

Preceptele ortodoxe nu trebuie sa tina pasul cu orientarile societatii moderne. Ele au fost stabilite de Sfintii Parinti o data pentru totdeauna. Lumea are fluctuatiile ei, poate deveni o noua Sodoma-Gomora, asta nu inseamna ca ortodoxia trebuia sa schimbe ceva in sensul asta. A urma intocmai invatatura ortodoxa in societatea de azi e desigur greu, pare imposibil. Un crestin nu e un sfant, ci un pacatos care merge la biserica lui Hristos, se spovedeste si eventual isi indeplineste canonul.

Orthodox Cross
Care credeti dumneavoastra ca ar fi principiile pe care sa se fundamenteze o familie crestina ortodoxa?
Arrow

Cel putin rugaciunea impreuna, rugaciunea unul pentru altul si prezenta la Biserica duminica. Acestea sunt formele de lupta pentru mentinerea armoniei in familie. Desi trebuie mentionat ca o familie crestina nu va fi ferita de ispite; dimpotriva. In loc de alte principii, am s-o citez pe sotia mea, care mi-a scris odata asa:Pentru mine, intr-o casatorie crestina fiecare trebuie sa-l ajute pe celalalt sa creasca in dimensiunea sa spirituala. Sa ajunga amandoi la mantuire unul prin celalalt. Din cate casnicii cunosc, cele mai frumoase si mai trainice sunt acelea in care amandoi sunt crestini adevarati. Ceea ce m-a determinat s-o cer imediat in casatorie. Si bine am facut!

Orthodox Cross
Sunteti pro sau contra ecumenismului? Argumentati.
Arrow

Suntem contra, desi suntem pentru dialog. Daca veniti spre ortodoxie, sunteti bine primiti. Ortodoxia e singura solida, ancorata in cele 7 Sinoade. Catolicismul e foarte vulnerabil - depinde complet de Vatican. Infailibilitatea papei este o eroare. Daca spui asta unui catolic se supara, dar daca unui ortodox i se spune ca ierarhia e gresita, nu il deranjeaza, pentru ca ortodoxia nu depinde de ierarhia ei. In chestiunea ascultarii: faci ascultare atata timp cat ierarhul e pe linia traditiei. Nu-l mai asculti daca se departeaza de ea.

Orthodox Cross